Voorkomen is beter dan genezen

Top 5 meest gemaakte fouten bij de aankoop van een huis in Spanje.

1. De eerste aanbetaling te snel doen.

Voordat je een eerste betaling richting de verkopende partij doet, moet je er zeker zijn dat je alles wat je graag zou willen, hebt uitonderhandeld. Als je eenmaal hebt aanbetaald, krijg je dingen minder makkelijk gedaan van de verkoper. De verkoper heeft dan al een deel van de koopsom in zijn bezit en daardoor is jouw onderhandelingspositie minder sterk.

2. Niet alles op papier gezet.

Vaak worden er in de onderhandelingen over de aankoop dingen naar achteren geschoven. Bijvoorbeeld een afspraak over schilderwerk dat nog gedaan moet worden. Dit gebeurt dan onder de noemer “dat doen we later wel” of “dat komt wel goed’. Op zich is het geen probleem dat er nog iets gedaan moet worden aan de woning, maar leg het dan wel even vast op papier. Dat voorkomt discussies achteraf.

3. Onvoldoende controleren van oppervlakten.

De oppervlakten van het perceel en de woning worden onvoldoende gecontroleerd. Deze moeten overeenstemmen met de oppervlakten die vermeld zijn in het eigendomsregister. Afwijkingen komen soms voor en hoeven geen enkel probleem te zijn. Maar de verschillen moeten wel bij de overdracht door de verkoper gecorrigeerd worden.

4. Niet vragen of er een groot onderhoud gepland is.

Dit is van belang wanneer je een appartement koopt in een complex. Als er grote werkzaamheden aan het dak of de gevels gepland zijn, is dat bekend bij de vereniging van eigenaren. Het is handig om dat te weten voordat je koopt. Het kan om grote bedragen gaan, afhankelijk van de hoeveelheid achterstallig onderhoud.

5. Niet checken of de verkopende partij al eigenaar is.

Zijn de verkopers wel de eigenaren. Of zijn het bijvoorbeeld de erfgenamen die nog eigenaar moeten worden. Of komt de woning uit een vennootschap die niet meer bestaat en is dat in het eigendomsregister nog niet bijgewerkt.

Vervelende verrassingen achteraf zijn niet prettig. Het kost tijd en geld om ze op te lossen. Daarom controleert de advocaat vooraf of alles in orde is. Laat TopVillas Moraira u begeleiden bij de aankoop van uw huis onder de zon, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw eigen plekje aan de Middellandse Zee.

De impact van de nieuwe Spaanse hypotheekwet

De impact van de nieuwe Spaanse hypotheekwet

Het afsluiten van een hypotheek in Spanje kan soms een complex en tijdrovend proces zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken. Met een goede voorbereiding en begeleiding door een Spanje hypotheekspecialist is een hypotheekaanvraag in Spanje goed te doen. Toch is het...

Hoe betaal je de koopsom bij de notariële overdracht?

Hoe betaal je de koopsom bij de notariële overdracht?

De betaling bij de overdracht. Veel dingen bij de aankoop van een huis in Spanje lopen anders dan bij de aankoop van een huis in Nederland of België. De betaling bij de overdracht is er één van. De Nederlandse of Belgische notaris. In Nederland en België maak je een...