Hoe betaal je de koopsom bij de notariële overdracht?

De betaling bij de overdracht.

Veel dingen bij de aankoop van een huis in Spanje lopen anders dan bij de aankoop van een huis in Nederland of België. De betaling bij de overdracht is er één van.

De Nederlandse of Belgische notaris.

In Nederland en België maak je een dag voor de overdracht de koopsom over op de derdengelden rekening van de notaris. Na het tekenen van de koopakte maakt de notaris de koopsom over aan de verkopende partij. Indien er sprake is van een hypotheek zal de notaris ook de hypotheek betalen uit de koopsom en daarna het restant overmaken aan de verkopende partij.

Ook als er schulden zijn en er nog zaken verrekend moeten worden zal de notaris deze verrekenen en in mindering brengen op de koopsom die hij uiteindelijk doorbetaalt aan de verkoper. In Nederland en België neemt de notaris dus een groot deel van het werk voor zijn rekening en heb je er verder geen omzien meer naar. Deze luxe kennen we in Spanje niet.

De Spaanse notaris.

Om te beginnen heeft de Spaanse notaris geen derdengelden rekening waar je de koopsom op kunt storten. Ook bemoeit de Spaanse notaris zich niet met openstaande schulden en hypotheken die nog betaald moeten worden. Hij zal het melden als er een hypotheek is of als er schulden zijn, maar hoe deze worden afgelost valt buiten zijn bemoeienis.

Betaling koopsom gaat direct naar de verkopende partij.

Omdat in Spanje de notaris zich niet met de betalingen bemoeit zul je dus de koopsom rechtstreeks aan de verkoper moeten betalen. Je kunt de betaling doen door middel van een overboeking of door middel van een door de bank gegarandeerde cheque.

Betaling per bankcheque.

In Spanje is de betaling per bankcheque bij een onroerend goed transactie het meest gangbaar. Om een bankcheque te kunnen laten uitschrijven zul je moeten beschikken over een Spaanse bankrekening. Een rekening bij een Spaanse bank heb je toch nodig om in de toekomst de kosten van water en elektriciteit te kunnen laten afschrijven.

Hoe regel je het betalen met een bankcheque?

Op de dag van de overdracht ga je naar je bank om de bankcheque op te halen voordat je naar de notaris gaat. Op deze cheque moet het exacte bedrag staan dat je bij de notaris moet betalen Het is niet mogelijk deze cheque nog te wijzigen. Maak altijd een aantal dagen voor de overdracht een afspraak met je bank om het een en ander door te spreken. Zorg voor voldoende saldo op je Spaanse bankrekening zodat de cheque ook kan worden uitgeschreven. De bank brengt wel kosten in rekening voor het laten uitschrijven van een bankcheque, maar het is wel de meest veilige manier om je onroerend goed aankoop in Spanje te betalen.

De koopsom betalen door middel van een overboeking.

Een andere optie is de koopsom te betalen door middel van een overboeking direct naar de verkopende partij. Deze manier van betalen brengt een risico met zich mee. De betaling zal namelijk voor de overdracht moeten gebeuren en de verkoper heeft het geld al op zijn rekening staan voordat er bij de notaris de akte voor de overdracht is getekend. Als er in de slotfase onverwacht toch iets verkeerd gaat staat de koopsom al op de rekening van de verkopende partij. Het kan dan moeilijk worden dit bedrag weer terug op jouw rekening te krijgen.
Daartegenover staat de koopsom overboeken naar de verkoper pas nadat de verkoopakte is getekend. Dit zal door de verkoper niet geaccepteerd worden. Hij draagt dan namelijk de woning aan jou over zonder dat er een betaling is verricht.

De impact van de nieuwe Spaanse hypotheekwet

De impact van de nieuwe Spaanse hypotheekwet

Het afsluiten van een hypotheek in Spanje kan soms een complex en tijdrovend proces zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken. Met een goede voorbereiding en begeleiding door een Spanje hypotheekspecialist is een hypotheekaanvraag in Spanje goed te doen. Toch is het...

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Top 5 meest gemaakte fouten bij de aankoop van een huis in Spanje. 1. De eerste aanbetaling te snel doen. Voordat je een eerste betaling richting de verkopende partij doet, moet je er zeker zijn dat je alles wat je graag zou willen, hebt uitonderhandeld. Als je...